Хороша господиня знає, що головним фактором вдалого прийняття гостей є гуляння. Чим красивіший та смачніший оформлений стіл, тим приємнішим буде і гостям, і господарям бавити час за смаколиками та жвавою бесідою.
Кожна складова гуляння важлива. І те, що ви покладете на стіл, стане не просто закускою, а предметом захоплення та обговорення, а те, як ви оформите урочистість, неодмінно вплине на апетит гостей і ваше загальне дозвілля в момент їди.
Сьогодні ми розповімо вам про таку складову святкового столу, як овочеві нарізки, овочеві тарілки, овочеві асорті, що поряд з іншими стравами завжди є елементом не лише прикраси урочистого застілля, а й важливою частиною раціонального харчування для будь-якої людини.
Овочеві нарізки навряд чи залишать байдужими когось за столом, припадуть до смаку і м’ясоїдам, і вегетаріанцям, сподобаються тим, кому не до вподоби ті чи інші сукупності інгредієнтів у салатах. Навіть діти, незважаючи на розбірливість, оцінять овочеві нарізки, адже саме малюки оцінюють насамперед оригінальність і лише надалі пробують їжу на смак.
Яскраві та оригінальні овочеві нарізки можуть бути виконані у актуальній для вашого столу формі, оптимального розміру, з бажаним наповненням.
Так як овочеві асорті, як правило, потрапляють на стіл одні з перших, готуючи овочеві нарізки, радимо домогтися вау ефекту, оформивши все з фантазією і креативно.
Овочеві нарізки актуальні незалежно від того, чи готуєте ви святковий стіл з безліччю холодних закусок, салатів, гарячих страв, або вирішили порадувати друзів шашликом, барбекю, запіканкою, оригінально приготовленою рибкою і т.п.
Давайте розглянемо, які овочеві нарізки сьогодні рекомендують приготувати господарям-початківцям фанати кулінарії та фахівці, які вміють нарізати овочі професійно.
Експериментуємо і фантазуємо з овочами. Як створити овочеві нарізки, які викликають захоплення гостей
Залежно від програми та мети застілля можна виділити такі овочеві нарізки, що відрізняються складністю оформлення та видами нарізки овочів.
Ви можете виконати овочеві нарізки у таких варіантах, як:
- Професійні нарізки овочів у стилі карвінгу
- Овочеві нарізки у тематичному та фігурному виконанні
- Овочеві тарілки, оформлені за допомогою гри відтінків та різноманітності форм
- Довільні овочеві нарізки
- Комбіновані з іншими компонентами нарізки овочів
Названі овочеві нарізки відрізняються складністю та техніками виконання, хоча героями кожного шедевра будуть ті самі знайомі та улюблені овочі.
Не варто думати, що прості овочеві нарізки негідно виглядатимуть на столі поруч з іншими закусками. Зовсім немає!
Іноді овочеві нарізки підкуповують не так складністю оформлення, як красою, свіжістю самих інгредієнтів та оригінальністю їх поєднання.
Саме тому для вдалої нарізки з овочів варто підготувати найсвіжіші компоненти, виконувати нарізки овочів безпосередньо перед подачею на стіл, дотримуватися правил, які дозволять дбайливо нарізати овочі та підготувати відмінні овочеві асорти для очікуваного торжества.
Правила нарізки овочів та оформлення тарілки. Що потрібно знати, щоб нарізати овочі якісно
Нарізаємо овочеві асорті, застосовуючи знання та підказки
Ніж має бути гострим, з рівним лезом, оптимальної ширини для нарізування овочів. Також можна втілювати овочеві нарізки за допомогою спеціальних ножів, призначених саме для певних інгредієнтів. Професіонали завжди мають кілька ножів, які вони змінюють залежно від необхідного результату.
Нарізати овочеве асорті потрібно на гарній дошці
Вибираємо якісну дерев’яну або пластикову дошку оптимальної для вас величини, з ручкою або без, це за бажанням. Що стосується дошки зі скла, які сьогодні теж часто продаються в магазині, вона не буде для вас практичною, ніж псуватиметься, та й нарізати овочі зі скрипом буде не дуже приємно.
Шинкуємо овочеві нарізки
Шинкувати овочі складніше, ніж просто нарізати. Беремо ножа рукою, щоб великий палець притримував рукоятку збоку. Вказівним притримуєте ніж зверху. Так зручно саме шаткувати, контролюючи ніж. Повільно, не відриваючи закінчення леза від дошки, але піднімаючи верх ножа, нарізаємо розташований овоч, виконуючи послідовні, однакові рухи залежно від очікуваної конфігурації нарізки овочів. Техніка шаткування передбачає швидке виконання.
Як нарізати овочі для оформлення тарілки
Створюємо овочі, нарізаючи інгредієнти з урахуванням потрібного подрібнення продуктів:
- Соломкою
- Брусочками
- Кружочками
- Кубиками
- Частками
- Кільцями
- Півкільцями
- Струганням
Вибираємо овочі для нарізки
Пам’ятайте, що краще за якістю будуть інгредієнти вашого асорті з овочів, тим смачнішими, красивішими, свіжішими будуть ваші овочеві нарізки. Вибирайте овочі оптимальної величини, стиглі, з гарною формою та поверхнею без механічних пошкоджень. Створюйте овочеві тарілки безпосередньо перед приходом гостей, щоб вони не втратили вологу.
Як красиво оформити овочеві нарізки
Про основні способи нарізування овочів ми вам сказали. Підібравши гострий ніж та гарну обробну дошку, ви вже готові до того, щоб створювати цілі шедеври, а саме по-справжньому оригінальні та смачні овочеві нарізки та асорті.
На фото, які ми підібрали для вас, ви можете бачити дуже красиві овочеві нарізки, що виконані різними способами нарізки та розташування на тарілці.
Зазначимо, що овочеві нарізки можна створювати не лише зі свіжих овочів, а й, використовуючи консервовані.
Також ви можете комбінувати овочеві асорті, комбінуючи овочі із фруктами, соусами, зеленню, сирами, рибкою, м’ясними закусками.
Неймовірно красиво виглядають овочеві нарізки, де передбачена певна тема, задум, якийсь план розташування інгредієнтів. Варіанти такої нарізки овочів можна побачити далі.
Але якщо особливими навичками оформлення ви не маєте, пропонуємо красиві ідеї оформлення асорті з овочів, яке не передбачає особливої послідовності розташування, але при цьому виглядає трохи безладно, але при цьому дуже яскраво, красиво, смачно, оригінально.
Для особливих випадків спробуйте створити овочеві асорті у формі пірамідок, карвінгу композицій, овочевих картин.
Comments are closed.